600 000 euro Vlaamse subsidie voor Alken!

Op 4 november 2022, over deze onderwerpen: Alken 2020 Valley

Marc Penxten, burgemeester van onze kleine en landelijke gemeente Alken, is fier en tevreden dat onze N-VA-minister Zuhal Demir mee investeert in een betere kwaliteit van leven en in een meer duurzame omgeving voor alle Alkenaren: “Met Alken Vallei 2030 doen we veel meer dan een klimaat-robuust Alken realiseren.

Naast het openleggen van de Herk in De Alk en aan het Laagdorp, zorgen we voor meer groen en meer plekken voor onze inwoners om van te genieten en samen te komen. De versterking van ons sociaal weefsel gaat hier hand in hand met een duurzamer Alken”. Bedankt ook aan iedereen die aan dit subsidiedossier heeft meegewerkt!

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir investeert 600.000 euro in de ontharding en vergroening van Alken. Ze kreeg daarvoor groen licht van de Vlaamse regering. De geselecteerde steden en gemeenten worden via financiële steun én projectbegeleiding geholpen met ontharden en slopen. Op de vrijgekomen ruimte wordt opnieuw plaats gemaakt voor natuur en water. Zo worden groenblauwe aders versterkt en de geselecteerde Vlaamse gemeenten beter bestand tegen de klimaatverandering.

Na een eerste succesvolle projectoproep ‘Groenblauwe dooradering in de bebouwde ruimte’ lanceerde minister Demir op 4 april 2022 een vervolgoproep. Hierin selecteert de minister ambitieuze Vlaamse steden en gemeenten die met quick-win projecten aan een versneld tempo uitvoering willen geven aan het onthardingsbeleid van de Vlaamse regering en de doelstellingen van de Blue Deal. De projectoproep was wederom een groot succes: net geen 40 steden en gemeenten dienden een projectvoorstel in. Een commissie van deskundigen beoordeelde de aanvragen en selecteerde uiteindelijk tien projectvoorstellen die op een structurele manier een antwoord bieden aan de water- en droogteproblematiek in de bebouwde ruimte. De geselecteerde lokale besturen zullen in het kader van de oproep verschillende quick-win projecten realiseren tegen begin 2026.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Onze steden en gemeenten ontharden en vergroenen is een uitermate geschikte manier ons te wapenen voor de klimaatverandering. Beton maakt plaats voor groen en water, wat niet alleen voor afkoeling zorgt in hete zomers, maar ook water laat infiltreren in onze bodem zodat we voldoende hebben in periode van droogte. Met deze investeringen maken we ook in onze Limburgse dorpskernen de Blue Deal waar op het terrein en zorgen we voor een aangenamere leefomgeving voor de inwoners”.

Alken zal met die 600.000 euro de dorpskern vergroenen door enerzijds de Herk opnieuw open te leggen en te laten meanderen en anderzijds door het slopen, ontharden en vergroenen van de verouderde gebouwen, het verkeerspark, een deel van de Koutermanstraat en enkele voetpaden.

De locatie van het project is strategisch gelegen en vormt een schakel tussen het regionale valleilandschap en de dorpskern. Dit past in de vooropgestelde visie van Alken Valley 2030 en draagt bij tot een klimaatrobuust Alken. Deze subsidie vormt samen met de VMM een turbo om het programma van Alken Vallei te versnellen en is een hefboom naar andere middelen.

Meer info op 1,2 miljoen euro voor ontharding en vergroening in Alken en Sint-Truiden | VRT NWS: nieuws

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is